Oncologie

Oncologische fysiotherapie

Wat wordt hier mee bedoeld.
Als je het hebt over oncologische fysiotherapie dan hebben wij het over fysiotherapie die gericht is op de patiënt met kanker. Als je geconfronteerd wordt met kanker is er vaak al een heel traject vooraf aan gegaan. Vaak is je lichamelijke gezondheid al afgenomen.

Kanker heeft een grote impact op je hele leven zowel lichamelijk als ook geestelijk. Dingen die anders heel normaal waren komen nu in een ander perspectief te staan.  De meeste mensen worden zowel voor, tijdens en na de behandeling van kanker geconfronteerd met een afname in beweging, bewegelijkheid en conditie. We zien vaak een vermindering in algemeen dagelijkse activiteiten in om rond het huis en soms het stoppen met (gedeeltelijk) werk of sport. Dit alles leidt een vermindering in conditie, spierkracht en mobiliteit.

Oncologische fysiotherapie is er dan ook op gericht begeleiden van de patiënt naar een actievere leefstijl door training, gezondheid- en leefstijladviezen en helpt u om de draad weer op te pakken. Een actieve leefstijl draagt bij aan de overlevingskans en kan het aantal risicofactoren voor recidief van de kanker verminderen. Mensen die voldoende bewegen voelen zich fitter en vrolijker. Ongeveer 30 minuten bewegen per dag kan al een groot verschil maken.

Het volgen van een behandeling bij oncologische fysiotherapie is mogelijk in alle fasen van de ziekte.  De behandeling verschilt echter wel per fase omdat het doel van de behandeling van iedere fase weer anders is.

We onderscheiden 4 fasen:

  1. voor behandeling
  2.  tijdens de behandeling
  3. na de behandeling
  4. als genezing niet meer mogelijk is 

Voor de behandeling
Door training proberen we de conditie te verbeteren om zo fitter de behandelingen in het ziekenhuis te kunnen ondergaan. Hoe beter jouw conditie en belastbaarheid is, hoe sneller je herstelt na de behandeling.

Tijdens de behandeling
Mensen die gedurende de ziekenhuisbehandelingen actief en fit blijven kunnen de behandelingen vaak beter doorstaan. Op de langere termijn hebben ze minder last van vermoeidheid en meer kans om hun werk, hobby’s en normale dagelijkse leven weer te kunnen oppakken. Het is normaal dat de conditie en spierkracht tijdens de behandeling achteruitgaat. Het doel is dan ook om dit zoveel te proberen te beperken.

Na de behandeling
Na de ziekenhuisbehandelingen is het belangrijk om zo snel als mogelijk weer fitter te worden zodat je je normale dagelijkse leven weer op kunt pakken. Vooral na de behandeling is sprake van vermoeidheid. Door een op maat gemaakt programma gaan we de conditie en spierkracht weer op een veilige en verantwoorde manier opbouwen. Samen zullen we dan gaan kunnen naar een verantwoorde manier om je dagelijkse activiteiten weer op te pakken.

We gaan samen je leren om te gaan met het nieuwe energieniveau en mogelijk veranderingen van je lichaam.

Als genezing niet meer mogelijk is
Als genezing niet meer mogelijk is gaan we samen kijken naar de dingen die je nog wel kunt. We gaan dan samen een plan van aanpak maken om het verlies van je conditie en belastbaarheid zoveel beperken. Te denken valt dan aan een aangepast programma conditie en krachttraining. Het doel is dan om te kijken hoe jij zo lang mogelijk jouw dagelijkse activiteiten nog kunt blijven uitvoeren.