Veneus oedeem

Veneus oedeem

Veneus oedeemveneus bloedvaten
We spreken van veneus oedeem (ook wel chronische veneuze insufficiëntie CVI genoemd) wanneer is sprake is van defecte kleppen in de aderen van de benen. Door verwijde bloedvaten kunnen de kleppen in de aderen, die normaal de terugstroom van het bloed tegengaan, niet goed meer sluiten waardoor er geen optimale terugstroom meer is van het zuurstofarme (afvalrijk) bloed van de benen richting het hart. Ook wordt dan het lymfvocht onvoldoende afgevoerd waardoor er zwelling ontstaat in de benen. Dit geeft een rusteloos en zwaar gevoel in de benen. Deze vochtophoping en verwijde bloedvaten of spataderen kunnen dan pijnklachten geven. Veneus oedeem kan op elke leeftijd voorkomen maar ouderen, invaliden en zwangere vrouwen hebben een groter risico op veneus oedeem.

Symptomen
In de loop van de dag zien we zwelling ontstaan in de benen rond de enkels of op de voet. Dit geeft een zwaar, rusteloos gevoel in de benen die gepaard kan gaan met krampachtige pijn en stijfheid. Door de slecht functionerende aderen ontstaan spataderen en zien we ook wel verschillende huisafwijkingen zoals eczeem, verkleuringen van de huid (bruin of witte) en soms ook wondjes. Regelmatig zien we dat Veneus oedeem in combinatie met lymfoedeem voor komt.

Mogelijke behandeltechnieken:veneus bloedvaten

> Manuele lymfdrainage
> Zwachtelen/ elastische kous
> Lymftaping
> Oefentherapie

Manuele lymfdrainage
Manuele lymfdrainage is een oppervlakkige massage techniek waardoor de afvoer van oedeem toe zal nemen. Met zachte pompende bewegingen zal de oedeemtherapeut de vochtopname door de lymfevaten stimuleren. Ook zal dit het goed functioneren van de vaten bevorderen.  Er wordt gebruik gemaakt van speciale oedeem- en fibrosegrepen.

Compressietherapie
De oedeemtherapeut zwachtelt de opgezwollen benen of armen in waardoor er druk op de bloedvaten en de onderliggende weefsels komt. Hierdoor vernauwen de aderen en kunnen de defecte kleppen zich sluiten. Door bewegen van de armen en/of benen wordt het bloed door de arm- en kuitspieren richting het hart gepompt. Het lymfevocht kan dan ook door de toegenomen bloedcirculatie ook afgevoerd worden. Wanneer er door zwachtelen geen afname meer te meten is kan er een elastische kous worden aangemeten. Deze kous zal net als de zwachtel tegendruk geven waardoor het vocht niet meer teruggaan naar het behandelde gebied.

Lymftaping
Lymfetaping is een taping techniek met elastische tape. Deze tape wordt op de huid aangebracht waarin zich lymfebanen bevinden. Door de tape op een specifieke wijze met rek aan te brengen kunnen de lymfebanen geholpen worden om het overtollige vocht af te voeren. De tape helpt ook om littekenweefsel te versoepelen en fibrose (verhardingen in bindweefsel) te verminderen.

Oefentherapie
Samen met u zal er een oefenprogramma gemaakt worden die u kan helpen met het stimuleren van de afvoer van veneus vocht. Sporten, wandelen en fietsen zijn activiteiten waarbij de spieren gebruikt worden die de afvoer van vocht kunnen stimuleren.

Verder is het erg belangrijk om wondjes te voorkomen. Bij veneus oedeem is de voedingstoestand van het weefsel duidelijk verslechterd en hierdoor is wondherstel soms problematisch. Een van de problemen die dan ook soms dan ook ziet bij veneus oedeem is een ulcus cruris (open been), dit soort wonden genezen erg moeilijk.